Microsoft Office 365 Computeropleidingen & Consultancy

Microsoft Copilot

Microsoft Copilot, wat is het, wat kan het en gaat iedere organisatie er straks ook daadwerkelijk mee werken?


Microsoft heeft aangekondigd dat Microsoft Copilot voor het eind van dit jaar beschikbaar is voor klanten die Microsoft 365 gebruiken.

Microsoft Copilot is een z.g. digitale assistent die gebruik maakt van Artificial Intelligence (AI) met als doel de gebruiker te helpen taken met de Microsoft programma’s gemakkelijker uit te voeren. Het combineert de kracht van AI met Microsoft 365 data binnen de organisatie, zoals agenda's, email berichten,chats, vergaderingen en documenten etc. Doordat Copilot eigen gegevens gebruikt als informatiebron weet Copilot precies wanneer je beschikbaar bent voor een vergadering of welke email berichten voor jou belangrijk zijn. Zo helpt Copilot in Outlook met suggesties voor het beantwoorden van email die je feitelijk alleen nog hoeft goed te keuren. Eventueel kan je Copilot een antwoord nog laten wijzigen door er bijvoorbeeld een afbeelding of Excel grafiek aan toe te voegen. Op een mobiele telefoon is het gebruik van Copilot natuurlijk erg handig. Doordat Copilot de berichten automatisch voor jou genereert hoef je deze zelf niet meer te typen. Zo kan je bijvoorbeeld in het openbaar vervoer snel een uitgebreide email antwoorden versturen door simpelweg de suggesties die Copilot doet, goed te keuren. 

Copilot_microsoft.jpg

Maar Copilot gaat nog veel verder, denk aan het automatisch genereren van offertes gebaseerd op gelijksoortige offertes die je al eens eerder hebt gemaakt. Na goedkeuring wordt de offerte automatisch verzonden naar de klant.

Ook bij het maken van een PowerPoint toont Copilot zijn kracht. Geef in een Word document, met een een aantal opsommingstekens, aan welke onderwerpen in de presentatie aan bod moeten komen en Copilot genereert in enkele seconden een kant en klare professionele PowerPoint presentatie.

Het klinkt allemaal geweldig maar zal straks iedereen direct aan de slag kunnen gaan met Copilot? Microsoft geeft de volgende randvoorwaarden aan om met Copilot te kunnen starten.

  • Een organisatie moet beschikken over een z.g. Microsoft 365 E3 of E5 licenties.
  • De organisatie moet in zijn geheel over zijn naar Microsoft 365 cloud omgeving. Alle data moet op een SharePoint omgeving in de Cloud staan en niet meer lokaal op een netwerkschijf binnen een eigen netwerk.
  • Per medewerker zal een extra Copilot licentie van $30,00 per maand afgesloten moeten worden, bovenop de E3 of E5 licenties.
  • Bedrijven die aan de slag willen met Copilot zullen, naast de licentiekosten ook te maken krijgen met het inrichten van hun interne Microsoft 365 omgeving. Zo zal de ICT afdeling ervoor moeten zorgen dat Copilot niet gelijk allle beschikbare data binnen de organisatie als bron gaat indexeren. Er zal eerst goed gekeken moeten worden welke data Copilot mag gebruiken en welke data niet. Door bestanden te classificeren met labels en SharePoint omgevingen goed in te richten kunnen bepaalde deuren voor Copilot worden gesloten en anderen juist worden opengezet.

Verschil ChatGT en Copilot

Microsoft Copilot en ChatGPT zijn twee totaal onafhankelijke ontwikkelingen. ChatGPT wordt ontwikkeld door OpenAI en gebruikt data van het openbare internet. Microsoft Copilot gebruikt juist de data van de organisatie of medewerkers als z.g. brondata. Deze data is dus niet publiek en blijft binnen de organisatie. Dit is een belangrijk verschil, zeker met het oog op Europese privacy & security wetgeving (AVG).

Wie zal dan de overstap naar Copilot maken?

Copilot is bedoeld om de medewerkers binnen de organisatie te helpen met hun dagelijkse werkzaamheden door het verhogen van de productiviteit. In principe hoeft straks de medewerker alleen nog een “controlerende functie” te hebben in plaats dat hij/zij alle handelingen zelf moet uitvoeren. Dat hiermee de productiviteit per werknemer hierdoor een enorme groei zal laten zien lijkt zeer aannemelijk. De prijs van een Copilot licentie valt, door de te productiviteitsgroei per werknemer, feitelijk in het niet. Grote bedrijven die al volledig gebruik maken van de Microsoft 365 Cloud omgeving zullen dan ook naar verwachting Copilot massaal omarmen en de extra kosten voor lief nemen. Veel kleinere en middelgrote ondernemingen zullen naar vewachting minder snel Copilot gaan gebruiken en de kat uit de boom kijken. Vaak zijn deze organisatie nog maar net begonnen met het gebruik van de mogelijkheden van de Cloud en staat veel data nog lokaal binnen het eigen netwerk. Daarnaast zal voor deze groep de licentiekosten en het inrichten van Copilot binnen de organisatie net eventjes een stap te groot blijken te zijn.

Meer informatie over Copilot

Bel ons op 0182-620052 voor meer informatie over het gebruik van Copilot of ChatGPT binnen uw organisatiie.


Microsoft Teams

Optimaal samenwerken 

Microsoft Teams is de moderne manier van samenwerken. Leer optimaal gebruik te maken van Teams om sneller en gemakkelijker tot een beter eindresultaat te komen

Klik hier voor meer informatie


Microsoft OneDrive

je persoonlijke cloud


Microsoft OneDrive is een persoonlijke Cloud-opslag plaats. 

Klik hier voor meer informatie


Microsoft SharePoint

De cloud om informatie te delen met anderen


Microsoft SharePoint is een Cloud-opslag waarmee je bestanden deelt met anderen binnen de organisatie