Microsoft Office 365 Computeropleidingen & Consultancy

Hoe kan ik in Microsoft Excel rijen of kolommen blokkeren / vastzetten

Het blokkeren van rijen of kolommen in Excel is erg handig wanneer je werkt met grotere tabellen. Door het scrollen met je muis verschuift de veldnamenrij met hierin de namen van de kolommen uit het scherm en dat is niet altijd even handig. Om het schuiven van de veldnamenrij te verkomen kan je de veldnamenrij blokkeren.

De functie blokkeren vind je in Excel in het lint "Beeld"
 • Klik op het tabblad van het lint "Beeld"
 • Klik op de knop "Blokkeren"

De functie Blokkeren kan op drie verschillende manieren worden toegepast afhankelijk van de  hoeveelheid rijen of kolommen die je wil blokkeren.
 • Bij een "gewone" tabel, bijvoorbeeld een export uit een database, zal rij 1 van de tabel fungeren als veldnamenrij. Om deze veldnamenrij te blokkeren kies je voor de optie "Bovenste rij blokkeren". De bovenste rij zal nu worden geblokkeerd en niet meer uit het scherm verschuiven wanneer je met je muis naar beneden scrolt.
  Om het blokkeren weer uit te zetten kies je in het lint Beeld weer voor Blokkeren en kies je voor "Titelblokkering opheffen".

 • Het kan natuurlijk ook zijn dat de eerste rij van de tabel niet op rij 1 begint maar bijvoorbeeld op een andere rij omdat boven de tabel een tekst is geplaatst. Om niet alleen de 1e rij te blokkeren maar direct een aantal rijen tegelijkertijd moet je eerst aangeven vanaf welke rij je de Titelblokkering wil activeren. Selecteer bijvoorbeeld rij 4 om de bovenste 3 rijen te blokkeren.

LET OP: een hele rij selecteren doe je door op het nummer van de rij te klikken. In bovenstaande afbeelding is links op rijnummer 4 geklikt waardoor heel rij 4 wordt geselecteerd
 • Kies nu weer op de knop "Blokkeren" en kies voor de optie "Titels blokkeren". De bovenste 3 rijen worden nu geblokkeerd.
  Om het blokkeren weer uit te zetten kies je in het lint Beeld weer voor Blokkeren en kies je voor "Titelblokkering opheffen".

Kolommen blokkeren

Naast het blokkeren van rijen is het ook mogelijk om kolommen te blokkeren. In principe werkt de functie Blokkeren hetzelfde voor de kolommen.

Zorg ervoor dat er geen kolommen geblokkeerd staan. Controleer dit even in het lint Beeld en kies voor "Titelblokkering opheffen", wanneer deze optie mogelijk is.

Om de eerste kolom te blokkeren (in bovenstaand voorbeeld de kolom "Naam")
 • Klik op de knop "Blokkeren" en kies voor de optie "Eerste kolom blokkeren"
  De eerste kolom wordt nu geblokkeerd. Wanneer je nu de tabel horizontaal verschuift (bijvoorbeeld via de scrolbalk rechtsonder naar rechts) dan zal je zien dat de eerste kolom keurig blijft staan.

 • Natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere kolommen te blokkeren. Zorg ervoor dat er geen kolommen geblokkeerd staan. Controleer dit even in het lint Beeld en kies voor "Titelblokkering opheffen", wanneer deze optie mogelijk is. Is deze optie niet mogelijk dan staat het blokeren van kolommen en rijen al uit.

  Klik hierna bijvoorbeeld op kolom D om de eerste drie kolommen te blokkeren.
  Kies nu voor de optie "Titels blokkeren" in functie "Blokkeren"

  LET OP: klik op de letters bovenaan een kolom om de gehele kolom te selecteren.

Kolommen en rijen tegelijkertijd blokkeren

Het is ook mogelijk om Kolommen en rijen tegelijkertijd te blokkeren. Scrol je naar beneden dan zijn de bovenste rij(en) geblokkeerd en scrol je naar rechts dan zijn de eerste kolom(men) geblokkeerd. 
Om kolommen en rijen tegelijkertijd te blokkeren moet je eerst bepalen welke cel het snijpunt is van de kolommen en rijen die je wil blokkeren.

 • Wil je bijvoorbeeld rij 1 en kolom 2 tegelijkertijd vastzetten, dan selecteer je cel B2 als snijpunt van deze twee titels. 
 • Kies hierna voor de optie "Titels blokkeren" in de functie "Blokkeren" om beide titels tegelijkertijd te blokkeren.

 • Srol met je muis naar beneden om te controleren of rij 1 is geblokkeerd. 
 • Scroll met de scrolbalk (rechtsonderin het scherm) naar rechts en controleer of kolom A is geblokkeerd.
 • Kies ook eens een ander snijpunt om te zien welke kolommen en rijen er dan worden geblokkeerd. Gebruik je In bovenstaand voorbeeld cel D2 als snijpunt dan worden de eerste drie kolommen geblokkeerd en rij 1.

Zorg ervoor dat er geen kolommen of rijen geblokkeerd staan wanneer je en andere mogelijkheid wil uitproberen. Controleer dit telkens in het lint Beeld en kies voor "Titelblokkering opheffen", wanneer deze optie mogelijk is. Is deze optie niet mogelijk dan staat het blokeren van kolommen en rijen al uit.

Ook gemakkelijker en sneller werken met Microsoft Excel?