Microsoft Office 365 Computeropleidingen & Consultancy

Massale wereldwijde cyberaanval

Preventie begint bij de mensen zelf

cyber

De afgelopen dagen is de wereld opgeschrikt over de wereldwijde cyberaanval. Computers worden door een ransomeware virus a.h.w. op slot gezet zodat de gebruiker geen toegang heeft tot gegevens. Na betaling van een geldbedrag zou de computer weer vrij worden gegeven. Dit laatste blijkt echter bij veel slachtoffers niet het geval te zijn, waardoor gebruikers hun geld kwijt zijn maar nog steeds geen toegang hebben tot hun gegevens.

Ondanks het feit dat een goede virusscanner altijd aan te bevelen is is het nog maar de vraag of in dit geval uw virusscanner het virus had opgemerkt. De hackers werkten dit keer met en nog recent ontdekt lek in Microsoft Windows waarvoor Microsoft pas enkele maanden geleden een oplossing voor heeft uitgebracht. Een up-to-date versie van uw Windows omgeving d.m.v. automatische updates had het ransomeware virus kunnen voorkomen.

Door de komst van het Internet is het gemakkelijker geworden om informatie te delen met anderen. Helaas maken ook hackers dankbaar gebruik van dit feit. Via e-mail sturen zij computergebruikers massaal aanbiedingen die helaas vaak te mooi zijn om waar te zijn. Wanneer de ontvanger klikt op een bijlage of klikt op een weblink in de ontvangen mail wordt het virus geĆÆnstalleerd op de computer van de gebruiker, klaar om zijn werk te doen. 

Maar ook op andere manieren lopen bedrijven gevaar door het onbedoeld communiceren van bedrijfsgegevens naar buiten, vaak zonder dat deze bedrijven het zelf weten. Zo bevat een eenvoudig Microsoft Word document veel meer informatie over uw organisatie dan dat u wellicht denkt. Nog maar al te vaak worden Microsoft Word documenten niet als pdf-bestand verzonden omdat veel medewerkers onvoldoende op de hoogte zijn hoe ze op een eenvoudige en snelle wijze een pdf-bestand kunnen maken. 

Medewerkers bij bedrijven moeten bewuster zijn van de potentiĆ«le gevaren die op de loer liggen bij het werken met de computer. Het herkennen van gevaarlijke situaties, zoals een vreemde e-mail met een bijlage is een eerste stap. Door medewerkers te trainen om gevaarlijke situaties in dagelijkse werkzaamheden te herkennen kan erger worden voorkomen.