Microsoft Office 365 Computeropleidingen & Consultancy


Telefoongebruik in auto niet strafbaar, maar blijft gevaarlijk

Alternatief: verstuur een WhatsApp bericht met je stem

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft besloten dat telefoongebruik in de auto niet strafbaar is, mits de telefoon in een houder op het dashboard zit. De overheid zit met deze uitspraak in een spagaat en minister Grappenhuis kondigde dan ook direct hoge straffen aan wanneer automobilisten de telefoon vasthouden en gebruiken tijdens het rijden.

Iedere autogebruiker weet dat het gebruik van de mobiele telefoon tot gevaarlijke situaties kan leiden. Eén seconde niet opletten kan zomaar leiden tot een kettingbotsing of nog erger. Dit artikel is dan ook zeker niet bedoeld om automobilisten aan te zetten tot méér gebruik van de smartphone in de auto, maar meer als een bewustwording tot een efficiënter telefoongebruik.

De ontwikkeling van de mobiele telefoon naar de moderne smartphone is in de afgelopen 20 jaar snel gegaan. Feitelijk heeft iedere smartphone nu de kracht van een krachtige computer elk moment van de dag binnen handbereik. De smartphone is voor velen dan ook de live-verbinding met de buitenwereld.

Een probleem bij veel smartphonegebruikers, trouwens hetzelfde probleem dat wij ook constateren bij veel computergebruikers, is het feit dat veel smartphone gebruikers het omgaan met de smartphone zichzelf hebben aangeleerd. Door de intuïtieve interface van de smartphone vinden veel gebruikers een cursus dan ook overbodig. Maar net als met het gebruik van de computer blijkt dat veel “niet zichtbare” functies niet worden gebruikt. Het zijn vaak deze functies die kunnen helpen bij een efficiënter gebruik van de telefoon en computer.

Gesproken zoekopdrachten en spraakacties op de mobiele telefoon

Met uw stem kunt u acties uitvoeren op uw smartphone, zoals zoeken, routebeschrijvingen opvragen, herinneringen instellen en gesproken tekst omzetten naar bijvoorbeeld een Word document. De kwaliteit van spraakherkenning is de afgelopen jaren enorm verbeterd, waardoor het inspreken van een tekst i.p.v. tekst intikken via het tekstbord steeds een aantrekkelijker alternatief vormt.

Door op het microfoontje te klikken in de Google Widget op uw Android telefoon kunt u diverse (zoek)acties uitvoeren. Deze zoekacties kunnen bestaan uit volledige zinnen. Google begrijpt vaak zelf wel wat de context van uw vraag is.
  • Zeg bijvoorbeeld “Wat is het weer morgen?” om het weerbericht voor morgen te controleren.
  • Ook handig in het buitenland: “Hoe zeg je komkommer in het Spaans?”.
Naast het gebruik van logische tekst om zoekopdrachten op het Internet te starten is het ook mogelijk om Apps op de mobiele telefoon te gebruiken. Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld:
  • Bel [naam van de persoon die je wil bellen]
    De betreffende persoon wordt gebeld

  • Mail [naam van de persoon die je wil mailen]
    Je Gmail account wordt gebruikt om een mail te vesturen.

  • Maak een foto
    De standaard camera app op je telefoon wordt geopend

  • WhatsApp [naam van de persoon die een WhatsApp bericht wil sturen]
    stuurt de desbetreffende persoon een WhatsApp bericht

  • Stel een alarm in voor 7 uur ’s morgens
    Het alarm wordt ingesteld 

  • Herinner me eraan John om 18:00 uur te bellen
    De herinnering wordt ingesteld

  • Routebeschrijving naar het Rijksmuseum 
    Google start Google Maps met een route naar het Rijksmuseum. Het intikken van een adres is overbodig, Google weet zelf wel waar het Rijksmuseum gevestigd is.
Het activeren van “Gesproken zoekopdrachten en spraakacties” op je smartphone gaat via het menu instellingen, Geavanceerde instellingen, Taal en invoer, Google spraak gestuurd typen. Eventueel kan de optie “OK Google detectie” worden ingeschakeld. Door een spraakopdracht te starten met “OK Google” kan zonder de telefoon aan te raken een spraakopdracht worden gegeven.

Het gebruik van je stem om je smartphone te bedienen zorgt ervoor dat je in ieder geval je telefoon tijdens het autorijden niet hoeft aan te raken, waardoor je je zicht veld naar buiten toe niet hoeft te wijzigen. Het feit dat je tijdens het autorijden nu minder visueel afgeleid bent door je smartphone zorgt voor een veiliger autorit.

Marco van Bemmelen is directeur van het Opleidingscentrum in Boskoop. Hij verzorgt al méér dan 20 jaar computercursussen en seminars waarin gebruikers worden verteld hoe ze de computer en smartphone sneller en vooral gemakkelijker kunnen gebruiken. Door een efficiënter gebruik van ICT middelen kan op jaarbasis bij bedrijven veel tijd en geld worden bespaard.

Contact Opleidingscentrum
Marco van Bemmelen
Telefoon: 0182 – 62 00 52
Website: https://www.opleidingscentrum.eu/