Microsoft Office 365 Computeropleidingen & Consultancy

Microsoft Office 2019- Microsoft rolt eenvoudiger linten langzaam uit

De weg naar werken in de Cloud is ingezet

Bij het opstarten van Microsoft Outlook vanmorgen bleken mijn linten een totaal nieuwe look & feel te hebben. De iconen op het lint zijn eenvoudiger en minder kleurrijk dan ik gewend ben van de Office 2016 linten. Eigenlijk vind ik de iconen nu meer lijken op de iconen van Office 2013 maar dan weer met een likje “fletse kleur” erbij.In de afgelopen jaren hebben de linten voor veel opschudding gezorgd bij de Microsoft Officegebruikers. Zo werden de linten voor het eerst geïntroduceerd in Microsoft Office 2007 als vervanging van de “pull-down menustructuur” die we kennen uit de eerdere Officeversies. Kenmerkend voor het lint in Microsoft Office 2007 was toen de z.g. “Office-knop” waarmee je snel naar de opties kon navigeren om bestanden te bewaren of openen.Helaas was deze “Office-knop” maar een kort leven gegeven. Officegebruikers konden klaarblijkelijk maar niet wennen aan deze nieuwe toevoeging, zodat in Office 2010 het menu “Bestand” weer in ere was hersteld.

Werken in de Cloud
Dat de linten in Office, Microsoft een beetje dwars zitten, heeft alles te maken met het toekomstige beeld dat Microsoft voor ogen heeft in het gebruik van toekomstige Officeprogramma’s. Met de introductie van Office 365 is de richting naar het werken in de Cloud ingezet. Programma’s zullen in de toekomst niet meer geïnstalleerd hoeven te worden op je eigen laptop of desktop maar kunnen straks opgestart worden vanuit de “Cloud”. Dit werken in de Cloud biedt gebruikers straks de mogelijkheid om te kunnen werken op elke type device (smartphone, tablet, laptop of desktop). Feitelijk wordt het Internet straks het grote netwerk waarmee iedereen verbonden is met zijn collega’s, vrienden of met de overige miljarden mensen op deze aarde.

De manier waarop we met het Internet communiceren doen we echter nog via een browser zoals Chrome of Internet Explorer. Browsers zijn van originele bedoeld om eenvoudige webpagina’s, die in HTML geschreven zijn, op een leesbare manier weer te geven op ons scherm. Browsers bieden momenteel nog niet dezelfde “intelligentie” om programma’s te laten functioneren zoals bijvoorbeeld in Windows of IOS. Zo ziet de onlineversie van Outlook in Office 365 er anders uit dan de ons bekende Outlook versie geïnstalleerd op je computer of laptop. De online Outlook ziet er eenvoudiger uit en biedt soms ook minder mogelijkheden dan de offline variant.

Eenvoud
De weg naar “eenvoud” die Microsoft nu doorvoert in de huidige applicaties is dan ook wellicht mede ingegeven door het feit dat we in de toekomst alle programma’s online zullen gebruiken. Windows als besturingssysteem is overige enkele jaren feitelijk niet meer nodig. Een eenvoudige laptop met een zeer beperkte Windows versie, zodat de laptop in ieder geval een browser kan opstarten, zal volstaan. Google heeft jaren geleden met de introductie van de “Chromebooks” de richting van het “Cloud werken” al ingezet. Een “Chromebook” is een eenvoudige laptop voor nog geen € 300,00 met een zeer beperkte lokale opslagcapaciteit, voldoende om een browser op te starten zodat de gebruiker op zijn online account kan inloggen.

Weer terug naar de domme terminal?
Net als in het “echte leven” kent de ontwikkeling van de automatisering diverse fasen. Zo werkten we vele jaren geleden met z.g. domme terminals die verbonden waren met een centrale computer. Wie kent ze niet de robuuste VT100, VT200 en WYSE-terminals? Met de komst van intelligente computers begin jaren ‘80 waren de domme terminals niet meer nodig en werden de intelligente computers verbonden met netwerken om op deze manier programma’s te gebruiken en gebruikers met elkaar te laten communiceren. Het lijkt erop dat we nu zo langzamerhand weer een nieuwe fase ingaan. Het Internet is het nu het nieuwe netwerk en de behoefte aan snelle lokale computers wordt minder noodzakelijk. De verbindingen met het Internet zijn zo langzamerhand snel genoeg om goed te kunnen werken met Cloudapplicaties voor bijvoorbeeld kantoorautomatisering.

Microsoft Office 2019
Momenteel is Microsoft Office 2019 beschikbaar. Naast onderdeel van Office 365 is het nog steeds mogelijk om Office 2019 lokaal op je computer te installeren. Een belangrijk aandachtspunt is dat Office 2019 alleen nog maar Windows 10 zal ondersteunen. Gebruik je nog Windows 7 dan zul je dus moeten upgraden naar Windows 10.De eerste wijzigingen die je binnenkort in Microsoft Office 2019 kunt verwachten zijn o.a. een vereenvoudigd Lint. Het eenvoudige lint zal veel minder schermruimte innemen en alleen de opties tonen die je nodig hebt. Zoals beloofd is uitklappen naar een volledig Lint met een simpele muisklik nog altijd mogelijk. Deze versie van het compacte Lint wordt op dit moment heel voorzichtig en stapsgewijs uitgerold. Het bewijs hiervan werd vanmorgen geleverd bij het opstarten van Outlook op mijn computer.


Microsoft Teams

Optimaal samenwerken 

Microsoft Teams is de moderne manier van samenwerken. Leer optimaal gebruik te maken van Teams om sneller en gemakkelijker tot een beter eindresultaat te komen

Klik hier voor meer informatie


Microsoft OneDrive

je persoonlijke cloud


Microsoft OneDrive is een persoonlijke Cloud-opslag plaats. 

Klik hier voor meer informatie


Microsoft SharePoint

De cloud om informatie te delen met anderen


Microsoft SharePoint is een Cloud-opslag waarmee je bestanden deelt met anderen binnen de organisatie